De piano

Als je nog geen piano hebt is de aanschaf of de huur ervan noodzakelijk. Het is belangrijk dat je vanaf het begin op een redelijke tot goede piano speelt, d.w.z. een instrument met een goede aanslag en een mooie klank. De prijzen kunnen enorm varieëren en zijn o.a. afhankelijk van het feit of je kiest voor een piano, een digitale piano of een vleugel.

Vergelijk verschillende piano´s, ga uit van je eigen smaak en financiële mogelijkheden en laat de verkoper voor je spelen of neem iemand mee die goed kan spelen.
Beginners denken vaak dat het niets uitmaakt op welk instrument zij spelen omdat zij "toch maar beginnelingen" zijn - maar juist zij hebben baat bij een goed instrument dat hun als het ware helpt, de gewenste -mooie- klanken voort te brengen.

Sommige piano´s zijn voorzien van een "silent system" hetgeen de mogelijkheid biedt om van het gewone akoestische spelen over te schakelen naar een digitaal systeem. Daarbij blijven de speeleigenschappen van het instrument dezelfde, de klank wordt echter digitaal geproduceerd en met een hofdtelefoon beluisterd. Dat kan een goede optie zijn voor spelers die ook op momenten willen oefenen waar anderen er last van zouden hebben. Het akoestische spel heeft echter de voorkeur in verband met de klanknuances. "Digitale" of "elektrische" piano´s zijn wel aanslaggevoelig maar de klank is puur digitaal en behalve hard of zacht spelen niet verder te beïnvloeden - waarmee een wezenlijk aspect van het pianospelen verloren gaat!

Een keyboard is een geheel ander instrument; wil je dat leren spelen, moet je naar een keyboarddocent gaan

Een akoestische piano moet regelmatig gestemd worden door een pianostemmer. In het algemeen gebeurt dat twee à drie keer per jaar. Hier kun je ook afspraken over maken met de pianohandelaar.

In Alkmaar zijn meerdere pianozaken waar deskundig advies over instrumenten te verkrijgen is. Ook zijn de meeste pianodocenten bereid, hun leerlingen bij het zoeken naar een geschikt instrument te helpen.

Als je nog niet zeker weet of pianospelen aan zich of het ene, nu gekozen instrument wel de juiste keuze is, is huurkoop een goede optie. Dat betekent, dat je de piano eerst huurt en dat de huur met de koopprijs verrekend wordt wanneer je binnen bepaalde tijd tot koop overgaat. Elke pianohandel hanteert daarbij zijn eigen voorwaarden; informeer dus ook hierbij wat het beste bij je past.